Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Lærling Maja valgte Delelagerfaget

Møller Bil utdanner og tar inn mange lærlinger, via Møller Bil Skolen, som får full opplæring ute i forhandlerapparatet. Volkswagen Møller Bil Orkdal har vært så heldige å få inn Maja Hansen Einan.

Les mer om Møller Bil skolen her.

Vi har tatt en prat med henne for å høre litt mer om hva jobben går ut på og om hun trives i dette mannsdominerte miljøet. 

Hvem er Maja Hansen Einan?

- Jeg er 18 år gammel og jobber her på reservedelslageret hos Møller Bil på Orkdal. Jeg kjører til daglig en Golf 2002-modell. Det var stas å kjøre opp og få sin første bil. Det gir en egen frihetsfølelse. I tillegg har jeg Traktor-førerkort.  Faren min har et eget firma som håndterer graving og traktorarbeid så da var det naturlig å ta det førerkortet også. Jeg har vokst opp med lastebil og traktor så derfor har jeg nok blitt glad i alle typer kjøretøy.

Hvorfor valgte du denne retningen på skolen?

- Jeg har nok alltid tenkt bil i forhold til yrkesvalg, og lenge hatt et ønske om å bli mekaniker, men på grunn av helsemessige årsaker har jeg isteden valgt Reservedelsfaget. Mange kjenner nok ikke til denne retningen så det er supert at det blir litt mer kjent.

Hvilke skoler har du gått på og hva kreves for å bli lærling? 

- Jeg har tatt VG1 TIP på Gurri Kunna VGS avd Frøya, og Kjøretøylinjen VG2 på Meldal VGS. Man går 2 år på skole og 2 år som lærling før man er ferdig utdannet ved bestått fagprøve. Reservedelslærling har samme utg.punkt som mekaniker fra skolen.

Hvordan er det å jobbe som lærling syns du?

- Jeg har snart vært her i 1 år så tiden har gått fort, men det har vært veldig lærerikt. Trivelig folk å lære av som det bare er å spørre om alt. Jeg er ikke redd for å plage de litt og det er nok smart om man ønsker å tilegne seg den kunnskapen som kreves for å bestå fagprøven. 

Hvilken oppfølging får du?

- Man blir fulgt opp av veileder lokalt og sentralt fra Møller Bil skolen. I løpet av lærlingtiden skal man gjennom en digital studiebok hvor man skal løse oppgaver før opptak til fagprøven.

Hvordan er hverdagen din?

- Delelageret er jo en del av et team, hvor det er en «stafettpinne» som leveres til hverandre. Delelageret får den etter at kundemottaket har snakket med kunden, og da er det vår jobb at alle delene er på plass når mekanikeren skal begynne med bilen. Noe fins her og noe må bestilles fra lager i Oslo. 

- Jeg starter en halvtime før de andre. Plukker så opp deler fra varemottaket. Skanner disse og registrerer inn deler som har kommet fra lageret på Skedsmo utenfor Oslo. Det er også min oppgave å finne riktig pris på alle deler. 

Er det noe du vil løfte frem som positivt i forhold til logistikken i Møller Bil?

- Betillingssystemet som Møller Bil har er veldig effektivt og plassbesparende. Just in time – det vil si at alle deler kommer kun to dager før de skal monteres. Det gjør at vi slipper å ha så mye på lager, noe som er kostnadsbesparende.

Hvordan er det å jobbe i et så mannsdominert yrke?

- Jeg har alltid vært vant til å henge med gutta. Alle sommerjobber har også vært i slike miljø. De har nok forstått at jeg har mye av den samme humoren så vi har det veldig gøy på jobb. Jeg er absolutt en i gjengen og føler meg veldig velkommen, men oppfordrer gjerne flere jenter til å velge denne retningen. 

- Det er et fint yrke om du ønsker å være sosial og samtidig digger å holde på med bil.

Er det noe du er spesielt stolt over?

- Litt vanskelig spørsmål, men jeg er jo stolt over å få jobbe med Volkswagen som veldig mange har et forhold til. En så stor merkevare tar ikke inn hvem som helst så det gjør meg ekstra stolt.

Er det noe du vil trekke frem som spesielt positivt med å jobbe her på Møller Bil Orkdal?

- Jeg gleder meg til å gå på jobb for det er et veldig godt miljø her. I tillegg er det en god variasjon på alder som er litt fint. Her kan alle snakke med alle. Vi har mye samme humor.

Har du noen ønsker for fremtiden?

- Jeg håper jo på fast ansettelse. Godt å kunne være her og ikke starte på nytt et annet sted.
Det er spesielle systemer hos alle merker som man må bruke en del tid på å sette seg inn i, så det er derfor en fordel om man kan bli ekspert et sted.

Er det noe du vil tilføye avslutningsvis?

- Kanskje det er fint å få med at uavhengig av hvilken stilling du har på huset så har meningen din like mye å si. Mange bedrifter kan gi lærlinger typiske «kjedelige» jobber, men her er det likt for alle. Det gjør for min del at jeg får utfordringer og lærer raskere.

 

Takk for praten Maja. Du er en tøffing. Lykke til videre i lærlingtilværelsen. 

Ønsker du å vita mer om hvordan det er å være lærling - ta kontakt med Lærlingansvarlig i Møller Bil Trøndelag, Eirik Snekvik, [email protected] 

 

Thea Øwre-Johnsen, DCM Møller Bil Trøndelag AS