Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Tips og råd til vedlikehold av din bil

Oppdatert 13.mai 2020

Kjøp av bil er ofte en av de største investeringene vi gjør som privatpersoner. Skjønt investering er kanskje feil ord å bruke, i hvert fall hvis man tenker at den skal gi økonomisk avkastning. Men det er uansett viktig at du tar vare på bilen din. Å holde den i orden gir både økt kjøreglede, bedre sikkerhet og ikke minst en høyere pris når du en gang skal bytte den inn. Hos Møller Bil Orkdal selger vi mange biler, men vi ønsker mer enn det. Vår ambisjon er å bidra slik at du har en bil som er i tipp topp stand til en hver tid.

 

- Her får du tips og råd slik at du får mest mulig nytte og glede av bilen din. Husk at vi kan hjelpe deg med alt som vedrører bil og bilhold. Ring gjerne, eller stikk innom hvis du har spørsmål! Stian Mikkelsen Sylte, servicemarkedssjef

10 lønnsomme tips om vedlikehold av din bil

  • Vask bilen ofte, spesielt om vinteren når veisaltet fester seg på lakken. Bruk kun vaskemidler beregnet på bil! Husk også å vaske godt under bilen. Poler minst to ganger i året. Vi hjelper deg gjerne!
  • Skift vinduspussere. Når det blir stripe på frontruta, er det på høy tid. Vinduspusserne trenger også en vask, så de ikke riper opp ruta. Vi har pussere i butikken og skifter dem gjerne for deg. Skiftet utfører vi helt gratis!
  • Se over at du har riktig nivå på væsker som skal være på bilen. Dette gjelder motorolje, frostvæske og bremsevæske.
  • Sjekk lufttrykk i dekkene. Korrekt lufttrykk forlenger levetiden på dekkene, og redder liv! For lavt lufttrykk gir også økt drivstofforbruk og kortere rekkevidde.
  • Sjekk lysene med jevne mellomrom. Riktig lys er livsviktig, både for å bli sett og for å se. Er du i tvil – stikk innom oss!
  • Vinterstid følger en del snø med inn i bilen. Pass på at smeltet snø blir tørket opp, slik at bilen ikke ruster innenfra.
  • Vask dekk og felger godt når du skifter om våren eller høsten. Pass på å lagre hjulene mørkt og passe kaldt. Spør oss om dekkhotell.
  • Unngå lakkrust. La oss reparer steinsprut og små lakkskader umiddelbart.
  • Følg trafikkreglene. Hold avstand til forankjørende. Da unngår du også steinsprut og unødvendige lakkskader.
  • Gjennomfør service etter servicehåndbokens anbefalinger

 

Les mer nedenfor hva vi anbefaler for å holde din bil i best mulig stand og dermed øke verdien på din bruktbil. 

Unngå alvorlige rustskader

Visste du at veien og vårt skiftende klima er bilens verste fiende? Veisalt, strøsand, skitt og støv kan over tid gi alvorlige rustskader.
- Verst er det kanskje der du ikke ser – under bilen, sier Håvard Sæther, som er kundemottaker på skadeavdelingen.

Han anbefaler alle å understellsbehandle bilen sin og følge opp med jevnlig etterkontroll.

- Gjør du behandlingen hos oss, kaller vi deg inn hvert tredje år, sier Håvard Sæther, leder for Skadeavdelingen. Vi tilbyr også støydemping som "kan" redusere veistøy opp mot 4 db. Kontakt oss for mer info.

Vi skifter bilglass

Bilruter er en viktig del av bilens bærende konstruksjon. Vi benytter orginale ruter og orginalt rutelim, det handler faktisk om sikkerhet.
- Mange tror de må kontakte egne verksteder for å få reparert frontruta for steinsprutskader eller foreta ruteskift. Det er selvsagt ikke tilfelle, vi er eksperter på våre merker og vet hvordan det skal gjøres, sier Håvard.

Han poengterer at hans stab har nødvendig kompetanse og bruker riktig utstyr til å gjøre jobben slik at eksempelvis kamerafunksjoner blir kalibrert korrekt.

Forstå verdien av merkeverksted

Små og store skader i karosseri og bærende konstruksjoner vil selvsagt forekomme. Det meste lar seg imidlertid reparere.
Men det er ikke likegyldig hvem som utfører jobben. Husk at din bil skal være like sikker etter en skadereparasjon. Vi har høye krav til kurs og kompetanse, bruker kun verktøy og utstyr godkjent av fabrikkene i tillegg til at vi dokumenterer prosessen rundt reparasjonen ved større skader.

- Jeg er redd det i bruktbilmarkedet kan være mange biler som burde hatt kjøreforbud, sier Håvard, som på det sterkeste vil oppfordre folk til å benytte autoriserte verksteder når skader oppstår.

     

Ta vare på lakken

- Akkurat som resten av bilen er lakken utsatt. Mange sluntrer unna med vask, rens og polering, sier Tore Druglimo, som takserer biler hos Møller Bil Orkdal.

Han sier at hemmeligheten med å holde lakken i orden er å foreta grundig behandling av den minst to ganger - gjerne før og etter vintersesongen.

- Tørr lakk sprekker lett ved steinsprut. Det gjør den ikke i like stor grad når den er polert, sier Tore, som også anbefaler et lag med coating over en nypolert bil for å gi den ekstra beskyttelse og lettere renhold.

Han forteller at alle biler etter en lang vinter har bremse- og piggdekkstøv festet i lakken. Små glødende metallbiter blir til små rustflekker. De vises best på hvitlakkerte biler, men er like fullt et problem på alle farger, selv om det ikke vises så godt.

- Dette bør fjernes så snart som mulig. Vi har både utstyr og dyktige medarbeidere hos oss som utfører dette arbeidet på en svært god måte, sier Tore, som også anbefaler deres døgnåpne bilvaskemaskinen med kortautomat.

- Der kan du velge vask med eller uten børster og da er underspyling med hver gang, sier Tore, som gjennom takseringsjobben har erfart at manglende vedlikehold fører til unødvendig verditap når bilen skal byttes inn.

Sikker lading

Salget av ladbare biler øker kraftig. Sånn er det også hos Møller Bil Orkdal.
- Volkswagen lanserer stadig nye ladbare modeller, forteller kundemottaker Ole Einar Feragen. Han sier at ikke alle er like oppmerksom på hvordan man skal lade bilen, noe som kan få fatale følger.

- Vi fraråder å bruke vanlig stikkontakt, såkalt Schuko-kontakt, for elbillading hjemme. Disse skal bare benyttes som "reiselader", presiserer Ole Einar, som også advarer på det sterkeste å benytte skjøteledning ved lading av bilen. Om du bruker vanlig stikkontakt bør du jevnlig kjenne på støpsel og kontakt. Dette fordi overbelastning over tid kan utgjøre en reell brannfare.

- Vi anbefaler våre kunder å kjøpe en hjemmeladestasjon med fast kabel for både raskere og tryggere lading, sier Ole Einar. Slike komplette pakker får du selvsagt kjøpt hos oss.

 

Deler, dekk og tilbehør

Stian Mikkelsen Sylte er opptatt av at det skal benyttes originaldeler med fabrikkgaranti når ting skal skiftes. Annet tilbehør som sykkelstativ, skibokser og skiholdere har han også.

- Våre løsninger er gjennomtestet på fabrikk og tilpasset den enkelte bilmodell, sier Stian, som også kan vise til at de har trygge og gode barnestoler av beste kvalitet, samt solide hundebur i alle størrelser.

To ganger i året skifter alle dekk på bilen. Møller Bil Orkdal gjør gjerne denne jobben for deg – mens du venter og tar en kopp kaffe.

- Vi vasker, kontrollerer og oppbevarer hjulene dine forskriftsmessig.

Skulle det være behov for nye dekk gir vi deg et godt pristilbud og legger dem gjerne på vårt dekkhotell klar til neste skift, sier Stian, som opplyser at et økende antall kunder benytter seg av hotelltjenestene. Les mer om vårt dekkhotell her.